Hem > Allmänt i skolan > Naturligt användande av IKT

Naturligt användande av IKT

Nu är äntligen vårt arbete med att lägga ut NIKT på nätet färdigt. NIKT står för Naturligt användande av IKT och har länge varit ett tänk och ett material som vi haft i en konferens i vårt FirstClass. Men nu är steget taget, och vi ligger ute så att fler kan ta del av det. Sidan är tänkt att väcka inspiration till hur man ska kunna arbeta med IKT naturligt i förskolan och skolan. Här finns också en tipsbank, med konkreta tips till arbete med barn och elever. Ibland vet man att man vill jobba med datorn och andra verktyg i sin klass, men vad och hur, det är en fråga som många ställer sig. I tipsbanken ska man kunna hitta något för alla åldrar och de arbeten man gör med hjälp av dessa handlar inte enbart om teknik utan även andra moment kommer in. Tex. samarbete, motorikträning, kontakter med omvärlden och hur man skriver för en mottagare.Vi hoppas att många ska få glädje av materialet och naturligtvis att det i slutänden ska komma våra barn och elever till nytta. Att de ska få använda de verktyg, som de redan använder hemma, även i förskolan och skolan. Att vi i skolan tar till oss tekniken och gör vardagen lite roligare för alla. Har man roligt är det lättare att lära, det tror i alla fall jag.

Annonser
Kategorier:Allmänt i skolan Taggar:,
 1. Caroline
  26 januari, 2010 kl. 06:59

  Hejsan!
  Jag undrar om du kan se några nackdelar av användandet av IKT / NIKT dagligen eller om det bara finns fördelar med det ?

  • 27 januari, 2010 kl. 03:42

   I mina ögon så finns det bara fördelar, det är rent av en nödvändighet att dagens unga får använda dagens verktyg i skolan. Nackdelarna skulle vara att om det finns IT i skolan och pedagogen ”bara” låter eleverna jobba fritt framför datorn. Naturligtvis ska vi ha en tanke med användandet, men så ska det ju vara med allt i skolan, vi ska veta varför vi arbetar på ett visst sätt. Det är också viktigt att pedagogen kan hantera IT på olika sätt och ser möjligheterna, vad passar att göra till vad och vid ett visst tillfälle.

 2. Caroline
  27 januari, 2010 kl. 03:48

  okej, vilken ålder jobbar du med ? Hur skulle man kunna jobba med IKT med 7-åringar ?

 3. 28 januari, 2010 kl. 02:56

  Jag jobbar som IT-pedagog på en F-5 skola. Det första som slår mig när det gäller 7-åringar är att de borde få arbeta enligt Arne Tragetons metod ”Att skriva sig till läsning” ett jättebra sätt att lära sig läsa genom att skriva på datorn. I övrigt kan du titta på NIKT-sidan, http://bit.ly/bLtjOI här finns flera olika tips på hur du kan jobba med IT med barn och elever i olika åldrar.

 4. Jenny
  15 februari, 2010 kl. 03:19

  Hej!
  Jag vill bara säga att jag gick in och kikade på NIKT-sidan och jag tycker det är bra att det finns uppe lite tipps och idéer på hur man kan gå tillväga för att föra in detta tänk i verksamheterna=)
  Jag studerar till förskollärare på högskolan i Skövde och vi läser just nu en kurs som heter Pedagogisk Digital Kompetens. Vi diskuterar mycket kring frågan om hur man skall föra in IKT i verksamheterna och varför.
  Mvh Jenny

  • 19 februari, 2010 kl. 02:28

   Roligt att du hittat till sidan och jag hoppas att du får nytta av en del där:)

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: