Hem > ASL > En termin med läsplattor

En termin med läsplattor

Nu har vi avverkat en termin med våra plattor. Vid en avstämning framkom en hel del som visar att det var rätt att använda det nya som en platta tillför.

Styrkor med plattorna är att ”datortätheten” ökat, fler elever får tillgång till ett digitalt verktyg. Samarbetet främjas och det blir ett lustfyllt lärande. Eleverna är nyfikna på vad som går att göra, det föder en kreativitet, med hjälp av många av de appar som finns, men också när de lätt kan använda sig av kameran. Det som kan vara jobbigt är att veta vilka appar som är bra, det finns ett stort utbud och det gäller att sovra där. Tyvärr finns det ännu inte lika mycket appar för utbildning som för iPaden, och inte heller är det lika mycket som är på svenska. Men vi är säker på att det kommer mer och mer, det är en marknad som verkligen exploderar nu. Talsyntes är också något som pedagogerna saknar. Till våra datorer har vi tillgång till Claro Read Plus och för ASL är det ett utmärkt tillskott att även kunna använda sig av talsyntesen. Det finns visserligen Svox, men det är en betalapp, och ännu har vi inte löst hur man ska hantera appar som kostar.

En platta ger också många möjligheter. Den utvecklar skrivandet, eftersom den är enkel och lättillgänglig och ger bra samarbetsmöjligheter. Just det att man kan ta med den överallt och alltid kan skriva, fota, eller använda sig av olika appar ger nya sätt att arbeta i skolan.

Däremot är det inte helt enkelt att skriva ut, och det är något som är av stor vikt när vi jobbar med ASL. Eftersom elevernas texter ska sättas ihop till böcker, hängas upp på väggar och illustrationer ska skapas och sättas ihop med det skrivna. Vi löser det så att eleven går till lärardatorn, ansluter plattan och öppnar den som en externa enhet, sen går det att skriva ut. Men det kanske är så att man kan tänka nytt, tänka om, allt behöver kanske inte skrivas ut. Idag finns det så många webbtjänster där elever kan skriva texter som publiceras och kan läsas av alla, just att bli en producent är en central del i ASL och det gör elevernas arbete viktigt när någon annan ska läsa.

I det stora hela är vi dock väldigt nöjda med denna första termin och det ska bli spännande att se vad som händer under våren.

Annonser
Kategorier:ASL Taggar:,
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: