Hem > ASL > Viktigt att ta reda på fakta innan

Viktigt att ta reda på fakta innan

Innan man uttalar sig är det viktigt att ta reda på fakta, det är något som våra elever får lära sig. De måste när de gör sina arbeten leta fakta på flera ställen och kolla källan. Jag tycker att det är otroligt tråkigt att vår utbildningsminister inte tar reda på fakta innan han uttalar sig. Att han inte tar reda på vad Att skriva sig till läsning går ut på. På den skola där jag arbetar, Kyrkmons skola, har vi jobbat med ASL som vi förkortar det till, sen januari 2005. För oss är ASL inte bara en skriv- och läsinlärningsmetod utan ett synsätt på eleven och lärandet. Tiden framför datorn/plattan är i förskoleklassen inte lång, en kort stund vid tangenterna är starten för mycket längre tid för efterarbete, där pennan används.

Det är enklare att skriva än att läsa, det är något som man har vetat sen långt tillbaka. Men då pennan var det enda verktyget, var det inte helt lätt. Idag finns den möjligheten då våra elever har tillgång till ny teknik. För att kunna läsa och skriva behöver man ingen penna. Det finns människor i vårt samhälle som av olika anledningar inte kan använda sig av pennan när de skriver och de är lika goda läsare och skrivare som vi andra.

Eleverna får skriva utifrån sina möjligheter och sina intresseområden, det blir meningsfullt och inga fylleriövningar som man inte förstår varför man ska göra. Elever som har problem med motoriken får lyckas och kan skriva lika bra som sina kompisar. Man behöver inte sudda och sudda så att papperet kanske går sönder när man skriver ”fel”, det är lätt att gå tillbaka och ändra i sin text. Fin- och grovmotorik är en väldigt viktigt del i ASL och tränas medvetet. Det gör att när eleverna i år två (kan givetvis bli tidigare) har fått en bra finmotorik, då är det dags att börja forma bokstäverna med pennan. För det är vad det handlar om att lära sig forma, vi behöver inte idag kunna skriva bokstäverna med pennan för att någon ska kunna läsa mina texter, formandet av bokstäver är ett hantverk som mycket annat.

Så snälla utbildningsministern ta reda på vad ASL innebär innan du uttalar dig. Runt hela landet kan elever, föräldrar och lärare berätta för dig om glada och stolta barn som får lyckas och som känner stolthet över sina arbeten. Både de arbeten de skrivit på datorn och de arbeten som de skrivit för hand.

Jag skulle kunna fortsätta skriva om övriga möjligheter som den digitaliserade skolan innebär, med världen i klassrummet, med möjligheter att skapa texter, presentationer, filmer m.m. m.m. som ökar lärandet och som samtidigt är väldigt roligt och inspirerande att jobba med. Men det får bli en annan gång.

Annonser
Kategorier:ASL Taggar:,
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: