Hem > Skriva > Samarbete – kommunikation – interntionalisering

Samarbete – kommunikation – interntionalisering

I starten av denna termin startade ett samarbete mellan tre klasser, de ska skriva i en gemensam blogg, Tell us more. Det är väl kanske inte alldeles ovanligt, men heller inte helt vanligt. Men det som jag tycker är lite speciellt med den här bloggen är att det är klasser från tre olika länder som ska jobba tillsammans. Det är en femma på Kyrkmons skola i Njurunda och de två övriga kommer från, Keski-Palokan koulu Finland och Gymnasium Antonianum i Tyskland.

Tanken med bloggen är att eleverna ska få en utmaning var tredje vecka, och det är en skola som skriver inlägg utifrån den utmaningen varsin vecka. De övriga två skolorna kommenterar inläggen. Förra veckan var den första veckan och då startade Kyrkmons skola klass 5c med att skriva om periodens utmaning, Interests.

Jag blir så imponerad när jag läser elevernas texter, de kommentarer som lämnas och kommunikationen som sker mellan eleverna i de olika länderna. Det bara rasslar till och sida på sida växer fram. Både elever och lärarna lär sig mycket under processen och det gör att bloggen kommer att förändras en del under vägen. Redan nu är det några saker som vi uppmärksammat, och det är:

  • Bilderna – i den svenska klassen har man arbetat med Creative Commons. Men vi märker att, i ivern att skriva och känna att man har verkliga mottagare i ett annat land, har det glömts bort ibland. Därför kommer det att arbetas mer med upphovsrätten igen och så kommer även eleverna i de två andra klasserna få göra.
  • Senaste kommentarer – för att eleverna ska kunna följa vad som sägs om deras inlägg blev det viktigt att göra så att fler av de senaste kommentarerna syns.
  • Det behövs även en kontaktyta för lärarna i de tre klasserna och därför skapades en löseordsskyddad plats i bloggen.

Kontakter har också skapats mellan elever som har samma intresse. Till exempel två killar som upptäckte att de gillade samma saker, de kommer nu att Skypa tillsammans. Två tjejer som har ett ganska smalt intresse blev jätteglada när de upptäckte detta och genast har de hittat varandra.

Det ska bli otroligt roligt att följa den här bloggen under våren och se vart det kommer att leda.

Annonser
Kategorier:Skriva Taggar:,
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: