Hem > Allmänt i skolan > Inte en likvärdig skola

Inte en likvärdig skola

Jag sitter och funderar, hur ska vi göra för att få en likvärdig skola. Har skrivit om detta för länge sen, just det att vi får A och B skolor när det gäller digitaliseringen. Och dessa A-skolor de springer idag ifrån B-skolorna och avståndet bara ökar. Vad beror det på?

Jag blev påmind om detta förra veckan när en grupp pedagoger träffades och pratade om de möjligheter som digitala verktyg kan tillföra verksamheten. Det var ”visserligen” pedagoger som arbetar som lärare i ett övningsämne. Men det spelar ingen roll, även här stärks undervisningen och ger eleverna ökade möjligheter att nå målen. När det visar sig att spridningen är så stor som att någon har ett digitalt klassrum med dator och projektor och en annan har svarta tavlan kvar. I ett sådant klassrum vore det ett lyft att bara få en whiteboard. Vad beror det på?

Förra veckan var också ett par lärare på en fortbildning om hur man arbetar med barn som har språkstörningar och återigen ser man de stora skillnader som råder. Många av deltagarna tycker att det de får se, höra och lära blir en aha-upplevelse och något väldigt nytt. Medan några känner att, det här gjorde vi för flera år sen. Och då pratar vi om bland annat bildstöd med hjälp av digitala verktyg. Vad beror det på?

När man som skolledare säger att, det är inget vi prioriterar nu, och menar till exempel datorer åt lärare. Vad beror det på?

Jag tror att mycket beror på att man inte förstår hur digitala verktyg kan underlätta och inspirera undervisningen. Att elever med skilda svårigheter kan få mycket större möjligheter att lyckas när de får använda olika verktyg för sitt producerande. Ett producerande som inte alltid behöver vara skriftligt. Det fungerar många gånger bra med film och ljud också. Man förstår inte att det kan vara mycket mer motiverande och stärkande för elever att få använda sig av text, ljud och bild i ett sammanhang och att man får lyckas. Möjligheten att kunna producera något som andra kan ta del av på olika sätt. Man ser inte möjligheterna till samarbete både inom den egna klassen, men även utanför sitt eget rum.

Och jag förstår inte hur man gör för att uppfylla det övergripande målet i Lgr11 som säger att varje elev ska kunna använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande. Dessutom finns det skrivet i kursplanerna för varje ämne om digitala verktyg. Hur kan man försvara att man inte prioriterar… jag förstår inte.

Jag ser exempel varje dag på elever som känner glädje och får lyckas och detta tack vare att de får använda sig av dagens teknik, samma teknik som finns i hemmet och samhället i övrigt.

Nu kommer också kodning/programmering in i skolan. Flera länder är på väg att införa det i sina läroplaner. Storbritannien är först i världen med att lägga programmering på schemat. I Finland som många hos oss ser som ett föregångsland när det gäller skolan, där kommer programmering att bli en del av matematikundervisningen från första klass. Men också här i Sverige och i Sundsvall är det många skolor som redan har startat upp med att låta elever få koda. Och då är vi där igen, A-skolorna ökar på avståndet till B-skolorna ännu mer.

Jag har inget svar, men känner att alla vi som har möjlighet måste visa på och synliggöra vad som menas med digitala verktyg och vilka möjligheter som användandet av dessa tillför eleverna och skolan. Det behövs utbildning, det behövs träffar och kollegiala samtal och vi behöver visa goda exempel. Vi har den påse med pengar vi har, nu är det upp till var och en att fundera på vad dessa ska användas till.

Annonser
Kategorier:Allmänt i skolan
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: