Hem > Allmänt i skolan, IT-strategi > GAFE – möjlighet i skolan

GAFE – möjlighet i skolan

Jag har länge själv jobbat med Googles olika möjligheter. Jag delar dokument och annat med kollegor när vi arbetar i gemensamma projekt. Utan den möjligheten skulle det bli ett evinnerligt skickande av filer via mail och ett antal mil i resor för att kunna samarbeta på ett bra sätt. Men tack vare Googles delnings- och samarbetsmöjligheter så flyter arbetet som en dans.

Under lång tid har jag väntat och längtat att det ska bli möjligt även för elever och lärare att använda sig av detta. Givetvis både går och görs det redan idag. Elever skriver och sparar och det finns möjligheter för läraren att följa med i processen, men det går inte att använda den potential som finns. Eller går gör det naturligtvis, och det görs säkert ibland också, trots att det inte är tillåtet enligt Datainspektionen.

Men nu, äntligen, har en kommun fått klartecken och som första kommun klarat av granskningen av Datainspektionen. Simrishamn har slutit ett avtal med Google och det banar nu väg för andra att arbeta mot ett eget avtal. För så är det, varje huvudman måste själv sluta ett avtal om GAFE (Google Apps For Education). Men det förenklas nu av att det finns någon som gjort det. Dessutom delar Simrishamn med sig av dokument som kan vara till stor hjälp när det är dags att skapa egna. Även kommuner som Malmö och Helsingborg delar med sig av sina dokument som de tagit fram i sitt arbete mot att använda GAFE i skolan.

För mig triggas nu en hel del tankar igång, tankar på vad som går att göra i skolan. Det är bland annat enkelheten för elever att skriva i dokument och sen öppna på vilken enhet som helst. Möjligheten att dela med andra elever, inte bara på skolan, för att samarbeta och för att jobba med kamratbedömning. Möjligheten att dela med lärare för att där löpande få respons och återkoppling. Möjligheten för läraren att på ett enkelt sätt dela dokument med eleverna. Det är dessutom inte bara dokument, det är så mycket annat som går att göra. Använda och dela kalkylark, presentationer, formulär för enkäter och utvärderingar med mera, med mera.

kjarrett_-_C- (1)

Årsklocka tänker jag, eftersom jag är på gång att skapa en tillsammans med en kollega. Helt suveränt att då använda sig av Google kalender. Skapa en kalender som heter Årsklocka för …. och sen dela den med berörda. Om sen alla har en Google kalender, hur enkelt är det inte då att se vad och när olika saker ska göras om det dyker upp i det vanliga flödet. Det blir enkelt och det spar tid.

När vi arbetar med ViSoL, tänk om eleverna då kunde skriva sina texter så att övriga i klassen kunde kommentera och ge feedback. Vad det skulle vara utvecklande för skrivandet och vad det skulle uppmuntra till att vara positiva och hjälpsamma mot varandra.

Kanske blir det så att det kommer in Chromebooks i skolan. Ett billigare alternativ och en dator som startar snabbt och är kopplat till ett eget konto. Jag drömmer och jag längtar! Nu hoppas jag att vår kommun tar steget och ger oss som är verksamma i skolan den här möjligheten.

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: