Hem > Allmänt i skolan > Låna en pedagog

Låna en pedagog

Låna en pedagog

Bredsands skola i Njurunda söder om Sundsvall, har man startat upp något som kallas ”Låna en pedagog” Var och en av skolans pedagoger har fått fundera ut vad just hen skulle kunna bidra med och dela med sig av till sina kollegor. Pedagogerna har sedan satt ihop någon form av presentation som beskriver vad hen kan bidra med. Presentationen kan vara i form av ett dokument, ett bildspel eller en film. En presentation som beskriver ett arbetssätt eller en metod. Slutligen har de presenterat sitt eget upplägg på ett APT. Kollegor kan nu ta kontakt med varandra för att lära mer av och tillsammans med kollegor på sin egen skola.

När jag fick höra talas om detta fick jag en yes-känsla, tummen upp, så otroligt bra tänkt. Här talar vi verkligen om att dela med sig. Det finns så mycket egen kompetens på den egna enheten, förskolan, skolan eller gymnasieprogrammet. Många gånger går vi över ån efter vatten, när det finns källor på den egna sidan. Jag vet att många pedagoger tycker att det de gör i klassrummet inte är något särskilt, att det är väl något som alla gör. Men nej, nej, nej, så är inte fallet. Genom att visa upp vad just du gör i ditt klassrum, ger du dina kollegor en möjlighet att få nya tips och idéer, men framförallt skapar ni tillsammans möjligheter att samtala kring undervisningen. För så är det, i och med att man får ta del av någon annans arbete skapas även frågor och funderingar. Dessa tankar ger i sin tur en grund för samtal, samtal som leder till ett nytt lärande. På så sätt får man en positiv spiral, som i slutänden ger ett mervärde för eleverna.

5165377895

Tänk om det skulle fungera att göra detta i större skala att man inom ett skolområde kunde låna en pedagog, eller kanske till och med inom en kommun. Svårigheten är väl dels själva organisationen men även hur det skulle lösas rent praktiskt. Hur pedagoger ska kunna frigöras, hur tiden ska kvittas och säkert sånt som jag inte tänker på. Men tanken är jättebra, vi måste bli bättre på att ta tillvara på varandras kompetens. Och det är gott nog att börja på sin egen enhet. Bort med jante, och fram för att dela med sig. Vi är så duktiga på att tycka att det kollegor gör på andra ställen i landet är bra och vi lyssnar gärna på föreläsningar med andra långt bortifrån. Men när det handlar om det egna stället då kan det ibland vara lite tabu. Lite av att du ska inte komma här och tro att du kan mer än mig. Men jag kan nog känna att det har blivit mycket mindre av detta de senaste åren.  Jag tror att det till stor del beror på den delakultur som växer fram, mycket via sociala medier. Det är okej idag att visa upp och berätta om allt som vi gör tillsammans med barn och elever. Det är helt okej att uppmuntra och dela kollegors insatser.

Ha en trevlig fredag och helg och kom ihåg, dela, dela, dela!

 

 

Annonser
Kategorier:Allmänt i skolan
 1. Linda
  21 oktober, 2016 kl. 03:50

  Jag jobbar som IT-direktör på Sundsvall kommun och skulle gärna vilja låna en pedagog till kulturmagasinets nya maker space/Lab. Skulle det gå att fixa?

  • 24 oktober, 2016 kl. 09:24

   Hej Linda!
   Det jag skriver om att låna en pedagog är något som gäller för Bredsands skola. Där man har möjliget att låna varandra för att ta del av vad kollegorna gör. Däremot vet jag att det finns ett utvecklat samarbete mellan skola och statsbiblioteket. Där kan du kontakta Linda Hedblom på Mediotek Sundsvall om du vill, så kan hon berätta mer.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: