Hem > Allmänt i skolan > Är skolan redo för molnet?

Är skolan redo för molnet?

I början av veckan var jag i Stockholm på Internetdagarna, där deltog jag under måndagen i spåret, ”Är skolan redo för molnet?” Jag har funderat en hel del på det, är vi redo? Är vi inte redan där? Många av oss som arbetar i skolan har använt oss av it på många olika sätt i många, många år. Jag tror inte att alla har så stora funderingar på om vi är redo eller inte. Vilket nog är ganska viktigt, det är en sak att använda sig av molnet och en annan att tänka på hur det används. När en pedagog ser möjligheter som kan tillföra något bra för sina elever, då provar många.

Tillsammans med kollegor bollas sen idéer om hur det skulle fungera att arbeta på ett visst sätt. Samtal förs om för- och nackdelar, om varför en viss app eller webbresurs är bra och vad den kan tillföra som gör den bättre än att arbeta på traditionellt sätt med traditionella verktyg. Det är dock inte så alla tänker, några är bara så otroligt nyfikna och kastar sig ut och provar och använder ”allt nytt” som dyker upp. Ibland kanske utan tanke på varför, det verkar bara så häftigt och roligt. Men när det nya är testat och man tillsammans med andra funderar på varför, då kan det bli något riktigt bra. Eller så var det så att den där appen/webbresursen inte tillförde särskilt mycket. Men den är i alla fall testad.

16069033916

Vi i skolan behöver dessa pionjärer, de som är nyfikna och vågar prova. De som ligger lite i framkant och omvärldsbevakar. De som delar med sig till sina kollegor. Det är egentligen sen det intressanta startar. När pedagoger tillsammans samtalar om hur det där nya roliga och spännande skulle kunna användas för att våra elever ska få fler och mer tidsenliga verktyg att arbeta med. Det som många gånger kan vara skillnaden mellan en tråkig och en väldigt rolig, intressant och givande lektion. Alltså väldigt viktigt att ta steget från testandet till samtalet. Vi måste veta varför vi gör som vi gör.

När jag ser på dessa webbtjänster, så är de ju molnbaserade och de används. Jag hoppas och tror att vi idag har kommit så pass långt i processen att vi som pedagoger funderar på vad det är som läggs ut och delas. Jag tror att vi i mångt och mycket är ganska redo för molnet eftersom det i kölvattnet av molntjänster som Office365 och G Suite har kommit upp på agendan på ett helt annat sätt än tidigare. Jag är också övertygad om att ju mer vi arbetar med dessa tjänster i skolan, desto bättre rustar vi våra unga för världen utanför skolan. Med det menar jag världen i molnet. Hur man ska tänka när man publicerar, när man skriver, om vad man skriver, hur man framställer sig själv och sina medmänniskor. Ja, överhuvudtaget hur man blir en bättre digital person. Vi måste veta hur vi är och agerar i det fysiska rummet, men nu måste vi också bli bra på att verka i det digitala rummet.

Fredag idag och en analkande helg, första advent. Passa på att ha det mys!

Annonser
Kategorier:Allmänt i skolan Taggar:
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: